PROIECTANT INSTALATII HVAC – Junior

Asistenta tehnica instalatii

Ce cautam?
– Student in anul 3/4, Master la Facultatea de Inginerie a Instalatiilor sau absolvent;
– Cunostinte de programe AutoCad 2D/3D si MS Office;
– Limba engleza – nivel elementar-mediu;

Ce faci la noi?
– Realizezi proiecte de instalatii HVAC, la fazele de proiectare SF, DTAC, PTh, DE;
– Urmaresti executia pe santier, in conformitate cu proiectul realizat;

– Participi la sedinte de coordonare a proiectelor impreuna cu echipa;

Ce primesti in schimb?

– Experienta in proiecte rezidentiale, comerciale, office si industriale;
– Program flexibil;
– Colegi de la care poti invata;

– Birou aproape de metrou si facultate;

Iti suna bine? Trimite CV-ul tau la adresa: office@evolveeng.ro

Ghid NZEB – cladiri proiectate si construite la standard NZEB

Ce este o cladire NZEB?

Cladire al carei consum de energie este aproape egal cu zero (NZEB- Nearly Zero Energy Building)

Cladirile NZEB sunt cladirile cu o performanta energetica foarte ridicata, la care consumul de energie este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in proporție de minimum 30%, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere, pe o rază de 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii.

Incepand cu anul 2023 intra in aplicare varianta revizuita a metodologiei de calcul al performanei energetice a cladirilor, Indicativ MC001-2022. Astfel o data cu intrarea in vigoare a metodologiei de calcul a cladirii din punct de vedere al titulaturii NZEB. Exista totusi exceptii privind aplicarea normativului precum:

 • Proiecte de investitie ale caror proiecte tehnice/studii de fezabilitate SF sau DALI, care au fost initiate pana la data intrari in vigoare a standardului.
 • Cladiri si monumente protejate
 • care, fie fac parte din zone construite protejate conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora dacă li se aplică cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
 • cladiri utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios;
  cladiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi cladiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie:
  cladiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an;
  cladiri independente, cu o arie utilă mai mică de 50 m²;

In acest articol vom discuta preponderent de masuri de atingere a standardului NZEB bazat pe scaderea consumului de energie pentru incalzirea cladirii, acesta fiind consumul principal de energie intr-o cladire clasica.

Din punct de vedere tehnic pentru Romania este definita in standardul SR1907-1 cat si in MC001-2022 o harta de zonare climatica. Astfel Romania este impartita pe 5 zone climatice conform hartii de mai jos:

Pentru a atinge standardul “NZEB” este necesar ca in urma calculului realizat de catre un auditor energetic atestat, cladirea ce urmeaza sa fie construita sau reabilitata sa nu depaseasca valorile normate. Ex: Pentru o cladire individuala noua de locuit ce se afla in zona Bucuresti-Ilfov, ce corespunde zonei II climatice, valoarea maxima admisa a cosumlui de energie primara si ale emisilor echivalente de CO2 sa nu depaseasca valorile marcate mai jos:

Pentru indeplinirea cerintelor minime de performanta energetica definite mai sus se recomanda ca
toate elementele de constructie care formeaza anvelopa clădirii să respecte relația R’ ≥ R’min,
respectiv U’ < U’max, unde R’ / R’min [m2K/W] este rezistenţa termică corectată calculată / corectata
minimă (de referință) pentru fiecare element de anvelopă termică iar U’ / U’max [W/(m2K)] este
transmitanţa termică corectată calculată/corectată maximă (inversul lui R’ respectiv lui R’min),
având valorile conform tabelului de mai jos:

Tabelul are titlu de recomandare deoarece in unele cazuri valorile trebuie depasite pentru a atinge consumul de energie normat. Ex. Atunci cand cladirea are suprafete vitrate mari, energia pierduta prin ferestre poate fi compensat cu o izolatie crescuta la restul anvelopei deci o rezistenta termica mai mare.

Ca o concluzie, ca sa obtinem rezistente termice corectate definite in tabelul de mai sus vom avea:

Pentru peretii exteriori:

Perete din zidarie tencuit+izolatie termica din polistiren sau vata minerala de 15cm avand conductivitate termica in intervalul 0,037-0,042 W/mK ; Se recomanda ca peretele din zidarie sa fie tencuit la exterior inainte de aplicarea izolatiei. Izolatie termica nu se aplica pe “mamaligi” sau prin alte tehnici ce pot lasa spatii cu aer intre perete si panoul de izolatie.

Perete exterior din beton pentru cladiri tip monolit sau diafragme din beton+izolatie termica din polistiren sau vata minerala de 20cm avand conductivitate termica in intervalul 0,037-0,042 W/mK ;

Plansee peste ultimul nivel, sub poduri, acoperis tip mansarda- Se recomanda ca grosimea izolatiei sa fie de minim 30cm avand conductivitate termica in intervalul 0,037-0,042 W/mK ; Atentie, atunci cand avem poduri neincalzite se va izola planseul dintre ultimul etaj si pod.

Plansee peste subsoluri neincalzite, placi peste sol– Se recomanda ca grosimea izolatiei sa fie de minim 15cm avand conductivitate termica in intervalul 0,037-0,042 W/mK ; Se vor izola termic si grinzile de fundare cu minim 10cm de izolatie.

Se mentioneaza faptul ca valorile pentru grosimile izolatiilor termice se stabilesc astfel
incat, pe ansamblu, cladirea respecta indicatorii de performanta energetica aflati în
vigoare la data proiectării
.

Tamplarie exterioara – Se recomanda utilizarea de ferestre tripan ce au o valoare de minim U≤1 W/m2K montate in planul izolatiei termice conform imaginii alaturate sau chiar montajul pe precadre. Se vor monta obligatoriu la montajul ferestrelor benzi de etansare pe conturul ramelor, conform recomandarilor producatorului. Montajul si reglajul ferestrelor se va face de catre montatori specializati. Acesta etapa este foarte des neglijata la instalarea ferestrelor si duce la pierderi mari de caldura chiar si daca sunt instalate ferestre eficiente energetic. Se va tine cont si de factorul gn solar al ferestrei atunci cand se achizitioneaza conform tabelului de mai jos:

Dupa finalizarea anvelopei din punct de vedere termic avand toate instalatiile de baza executate se recomandă de asemenea ca verificarea lucrarilor sa fie facuta si din punct de vedere al etanseitatii/permeabiliatii la aer a anvelopei cladirii, prin metoda ”blower door” confrm standard SR EN ISO 9972.

Pentru cladirile NZEB numarul de schimburi de aer rezultat in urma testului sunt urmatoarele:

 • la clădiri cu ventilare naturala (exclusiv efectul deschiderilor de ventilare controlată/reglabile),
 • n50 < 3,0 sch/h la 50 Pa sau q50 < 3,0 m³/(h.m²),
 • la clădiri cu ventilare mecanica n50 < 1,5 sch/h la 50 Pa sau q50 < 1,5 m³/(h.m²),
 • pentru NZEB, n50 < 1,0 sch/h la 50 Pa sau q50 < 1,0 m³/(h.

Un factor important in reducerea consumului de energie pentru incalzire in cladirile de locuit este utilizarea unei instalatii de ventilare mecanica cu recuperare de caldura. La caldirile rezidentiale NZEB noi se recomanda sisteme de recuperarare a caldurii cu eficienta >75%. De regula sistemele centralizate de ventilare au o eficienta mai mare fata de sistemele descentralizate. Instalatia de ventilare cu recuperarea de caldura aduce o reducere foarte mare la consumul de energie termica dar si un confort ridicat avand in vedere ca locuintele trebuie construite cat mai etanse.

Consumul de energie de 30% provenit energie din surse regenerabile?

Acestea punct poate fi optiunit fie prin racoradarea la un furnizor ce ofera energie regenerabila produsa pe o raza de 30km fata de cladirea studiata, fie din productia la fata locului care este si cea mai uzuala opitiune. Productia la fata locului poate fi: sisteme de producere energie electrice cu panouri fotovoltaice productia de apa calda menajera sau chiar energie termica pentru incalzire utilizat panouri solare termice, utilizarea de pompe de caldura prin preluarea componentei regenerabile din aerul atmosferic, apa, sol; , producere energie utilizand biomasa (cazane pe lemne, peleti) , energie eoliana etc.

Componenta energetica din surse de energie regenerabila de 30% este cu atat mai mica cu cat cladirea este mai eficienta energetic.

Concluzie

O cladire moderna este o cladire eficienta energetic, care in primul rand consuma putin, aproape de zero, la care pentru a asigura confortul interior se folosesc echipamente pefromante ce utilizateaza energie regenerabila, instalatii cu actionari inteligente ce optimizeaza si mai mult constructia dupa necesitatea energetica si dupa nevoile utilizatorului.

Indiferent de dinamica preturilor energiei din viitor, construind o cladire la standard NZEB sau chiar mai performanta, investitia initiala va aduce doar beneficii si amortizare rapida.

In cazul in care doriti sa construiti o cladire sau sa reabilitati o cladire la standard NZEB si nu numai,  Evolve Engineering, in calitate de firma autorizata de proiectare de instalatii pentru constructii va poate ajuta cu elaborarea proiectului de instalatii necesar. Puteti solicita o oferta prin intermediul paginii de CONTACT.

Daca lucrati in domeniul proiectarii la standard NZEB va punem la dispozitie in link-urile de mai jos metodologia de calcul MC001-2022 precum si ghidul de implementare a masurilor de crestere a performantelor enegetice RTC4-2022

PROIECTANT INSTALATII TERMICE (HVAC)

Ce cautam?
– Absolvent al Facultatii de Inginerie a Instalatiilor
– Cunostinte de programe AutoCad 2D/3D si MS Office;

– Limba engleza – nivel intermediar-mediu;

– Nivel experienta 1-3 ani in proiectare instalatii termice (HVAC).

Ce faci la noi?
– Realizezi proiecte de instalatii Electrice, la fazele de proiectare SF, DTAC, PTh, DE;


– Urmaresti executia pe santier, in conformitate cu proiectul realizat;

– Participi la sedinte de coordonare a proiectelor impreuna cu echipa;

Ce primesti in schimb?

– Experienta in proiecte rezidentiale, comerciale, office si industriale;

– Oportunitati de invazare si dezvoltare continua

– Birou aproape de metrou;

– Mediu de lucru dinamic

Iti suna bine?

Trimite CV-ul tau la adresa: office@evolveeng.ro

PROIECTANT INSTALATII ELECTRICE – Junior

Ce cautam?
– Absolvent al Facultatii de Inginerie a Instalatiilor sau Master;
– Cunostinte de programe AutoCad 2D/3D si MS Office;
– Limba engleza – nivel intermediar-mediu;

Ce faci la noi?
– Realizezi proiecte de instalatii Electrice, la fazele de proiectare SF, DTAC, PTh, DE;
– Urmaresti executia pe santier, in conformitate cu proiectul realizat;

– Participi la sedinte de coordonare a proiectelor impreuna cu echipa;

Ce primesti in schimb?

– Experienta in proiecte rezidentiale, comerciale, office si industriale;
– Program flexibil;
– Colegi de la care poti invata;

– Birou aproape de metrou si facultate;

Iti suna bine?

Trimite CV-ul tau la adresa: office@evolveeng.ro

Autoturismul electric și instalațiile electrice pentru construcții

Statie incarcare electrica

Fie că vorbim de autoturisme electrice, plug-in hibrid, sau hibrid, viitorul cel mai probabil ne va conduce într-un ritm accelerat către renunțarea motorului termic folosit pe autoturisme și adoptarea motoarelor electrice cu eficienta ridicată și fiabilitate net superioada. De aceea pentru aceasta tranziție trebuie sa pregătim și echipăm cladirile cu instalații electrice ce vor alimenta statii electrice de încarcare a autoturismelor electrice.

Odata cu adoptarea Legii nr. 101/2020 ce a intrat în vigoare anul 2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor se impune instalarea de stații de incarcare electrice pentru clădiri nerezidențiale noi cât și pentru cele existente cât si a după cum urmează:

CAP VII- ART. 13

In cazul clădirilor nerezidențiale noi, precum și în cazul renovării majore a clădirilor nerezidențiale, care au mai mult de 10 locuri de parcare, altele decât cele deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să instaleze cel puțin un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice, precum și tubulatura încastrată pentru cablurile electrice pentru cel puțin 20% din locurile de parcare prevăzute, pentru a permite instalarea, într-o etapă ulterioară, a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice, atunci când:

a) parcarea se situează în interiorul clădirii și, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;

b) parcarea este adiacentă clădirii și, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării.

(2) În cazul clădirilor nerezidențiale existente cu peste 20 de locuri de parcare, proprietarii acestora au obligația de a instala până la data de 1 ianuarie 2025 un număr de puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice minimum egal cu 10% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice. Excepție fac clădirile nerezidențiale existente, deținute și ocupate de întreprinderi mici și mijlocii.

(3) În cazul clădirilor rezidențiale noi, precum și în cazul renovării majore a clădirilor rezidențiale existente, care au mai mult de 10 locuri de parcare, investitorii/proprietarii acestora, după caz, sunt obligați să asigure instalarea tubulaturii încastrate pentru cabluri electrice pentru fiecare loc de parcare, pentru a permite instalarea într-o etapă ulterioară a punctelor de reîncărcare pentru vehicule electrice în următoarele cazuri:

a) parcarea se situează în interiorul clădirii și, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a clădirii;

b) parcarea este adiacentă clădirii și, în cazul renovărilor majore, măsurile de renovare includ parcarea sau infrastructura electrică a parcării.

Auditul si Certificarea Energetica a Cladirilor

Certificatul enertetic al cladirii

Evolve Engineering isi largeste activitatea prin introducerea serviciului de Auditare si Certificare Energetica a Cladirilor de tip rezidential. Conform legii 372 din 2015, certificatul energetic al cladirii sau certificatul de performanta energetica este un document tehnic ce are caracter informativ  si care atesta performanta energetica a unei cladiri. (mai mult…)

Anunt angajare Evolve Engineering SRL

Anunt angajare Evolve Engineering SRL

FUNCTIA: PROIECTANT INSTALATII SANITARE/ TERMICE -JUNIOR DESIGN ENGINEER

Candidatul ideal
– Student in anul 3/4, Master la Facultatea de Inginerie a Instalatiilor
– Aptitudini de utilizare programe AutoCad 2D/3D si MS Office- Limba engleza – nivel mediu
– Aspiratii pentru perfectionare
– Spirit organizatoric
(mai mult…)

Programe de implementare a instalatiilor cu surse de energie regenerabila

Energie regenerabila sau energia verdeSurse de energie regenerabila

Inainte de toate doresc sa va spun cate ceva despre energia regenerabila. Conform Legii 372/2005 Art.3 republicata in 2013 energia din surse regenerabile este definita ca energia din surse nefosile precum energia eoliana, solara, geotermala, hidrotermala, energia oceanelor, biomasa, biogaz sau gaz de depozit. (mai mult…)

Expozitia de Instalatii Romtherm

Epozitia internationala pentru instalatii Romtherm 2017 va avea loc anul acesta intre 23-26 martie. Echipamente de incalzire, racire si de conditionare a aerului, instalatii de alimentare cu apa si canalizare , instalatii de gaze, instalatii frigorifice dar si instalatii de combatere a incendiului sunt prezentate in cadrul celei mai mari expozitii dedicata instalatiilor din Romania.  Daca sunteti curiosi de noutati sau doriti  vedeti tehnologiile curente de echipamente si materiale din domeniu va recomandam o vizita o vizita la Pavilionul C2 din cadrul Centrului Expozitional Romexpo.

Site oficial: ” http://www.romtherm.ro/ “

Call Now Button