Programe de implementare a instalatiilor cu surse de energie regenerabila

Energie regenerabila sau energia verdeSurse de energie regenerabila

Inainte de toate doresc sa va spun cate ceva despre energia regenerabila. Conform Legii 372/2005 Art.3 republicata in 2013 energia din surse regenerabile este definita ca energia din surse nefosile precum energia eoliana, solara, geotermala, hidrotermala, energia oceanelor, biomasa, biogaz sau gaz de depozit. Pe scurt energia inepuizabila din natura sau ce se regenereaza intr-un timp scurt.

Ce inseamna energie neregenerabila? Energia neregenerabila este energia produsa, ca urmare a arderii combustibililor fosili precum gazele naturale, carbunele sau titeiul dar si energia nucleara.

Programul “Casa Verde”

Unul din cele mai cunoscute programe de finantare pentru instalare a sistemelor de incalzire si preparare apa calda ce utilizeaza energie regenerabila este programul “Casa Verde”. Acesta permite inclusiv inlocuirea sistemelor clasice de incalzire sau completarea acestora. Programul casa verde este adresat atat persoanelor fizice cat si juridice.

Programul Casa Verde are ca scop imbunatarirea calitatii aerului, apei si a solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea combusibililor fosili, pentru producerea energiei termice pentru incalzire si prepararea de apa calda menajera.  Reducerea de utilizare a combisbillor folisili se realizeaza prin utilizarea de sisteme ce folosesc in acest scop de energie regenerabila. Finantarea programului anual se face din veniturile Fondului de mediu.

Finantarea se acorda in felul urmator:

a) pana la 3000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate

b) pana la 6000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate

c) pană la 8000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, mai putin a pompele de caldura aer-aer.

Criteriile de eligibilitate precum si pasii de depunere a cererii de finantare se pot gasi pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu: http://www.afm.ro/ .

 

Programul Operational Regional 2014-2020

Programul este structurat pe 11 obiective denumite axe prioritare. Acestea au o suma alocata de aproximativ 8.25 mld. euro, din care  6.7 mld. euro reprezinta sprijinul UE prin Fondul European de Dezvoltare Regionala. Diferenta de 1.5 mld euro reprezinta contributie nationala.

Axa prioratara 3 privind sprijinirea tranzitiei catre o economie scazuta de carbon si reprezinta actiunile speficice realizarii de investitii pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor.  Obiectivul axei 3 este de crestere a eficientei energetice in cladirile rezidentiale, cladirile publice. Actiunile sprijinte pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor publice sunt:

-Imbunatatirea izolatiei termice a anvelopei cladirii (pereti exteriori, ferestre, plansee, invelitori etc.)

-Modernizarea instalatiilor sau introducerea acestora dupa caz a instalatiilor de preparare si distributie a agenutlui termic pentru incalzire si preparare apa calda de consum, introducerea de sisteme de recuperare a energiei, utilizarea de sisteme pasive de racire.

-Utilizarea de surse de energie regenerabila.

-Implementarea sistemelor de management energetic

-Inlocuirea corpurilor de iluminat fluoresente si incendescente cu corpuri cu eficienta ridicata si durata mare de viata

-Lucrari conexe ce conduc la indeplinirea obiectivului (refacere insalatii electice, reparare sau inlocuire lifturi etc.)

Unul dintre target-uri este ca la finalul proiectului trebuie atins un nivel minim de 10% din consumul total de energie primara sa fie realizat din surse regenerabile. Acesta este raportat la nivel de proiect si justificat prin audit energetic. Un aspect foarte important, cei 10% sunt raportati la valoarea consumului total de energie primara inregistrat la inceputul proiectului.

Restul de informatii privind Axa prioritara 3 le gasiti pe http://www.inforegio.ro/ro/

Evolve Engineering sustine aceste programe ce conduc la reducerea consumului de energie si implementarea de solutii ce utilizeaza energie regenerabila; avem experienta in astfel de programe prin contributia noastra cu proiecte de instalatii cu energie regenerabila si solutii de reducere a consumului energetic.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Call Now Button